25 lat Fundacji Nasza Ziemia i Akcji Sprzątanie świata - Polska :: 1994-2018 Sprzątanie świata - Polska 2018. Akcja jubileuszowa. Eko Odkrywcy 6 facebook Strona Miry

 

Jak podaje Stacja Morska Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego, kilka dni temu w okolicach Świnoujścia zaobserwowano fokę obrączkowaną (nerpę).

 

 

Nerpa to jeden z trzech gatunków fok zamieszkujących Bałtyk. Foka obrączkowana jest najmniejszą spośród bałtyckich fok. Charakteryzuje się szarobrązowym umaszczeniem z wzorami w kształcenie wydłużonych pierścieni, stąd jej nazwa - foka obrączkowana. W przeciwieństwie do foki szarej i foki pospolitej, nerpa potrzebuje chłodnych i śnieżnych zim do rozrodu, dlatego na polskim wybrzeżu występuje bardzo rzadko. Zmiany klimatu i polowania sprawiły, że dziś, populacja bałtyckich fok obrączkowanych jest szacowana na zaledwie od 6 do 8 tysięcy osobników.


Osiąga rozmiary od 125 do 160 cm długości. Samice są mniejsze, do 145 cm, ważą średnio do 70 kg. Ubarwienie ciała jest zwykle szarobrązowe, ciemniejsze na grzbiecie, jaśniejsze na bokach brzucha, z charakterystycznymi jasnymi liniami w kształcie wydłużonych pierścieni. Od pierścieni tych pochodzi nazwa gatunku. Mała głowa z krótkim pyszczkiem osadzona jest na krótkiej szyi. Charakterystyczne są duże, blisko osadzone oczy oraz jasne wąsy o paciorkowej strukturze.
 
Foki te występują raczej pojedynczo. W lodzie zwierzęta te utrzymują otwory oddechowe, które są od siebie oddalone o około 2 km. Są bardzo ostrożne i nieufne, a jednocześnie zawsze ciekawe, podobnie jak foki pospolite. Pokarm ich jest bardzo urozmaicony. Odżywiają się głównie małymi rybami: śledziami, babkami, stynkami, ciernikami, okoniami. Łowią też węgorzyce, ryby dobijakowate i minogi. Zjadają także skorupiaki (np. podwoje) oraz mięczakami (omułki).
Samce osiągają dojrzałość płciową w siódmym roku życia, samice wcześniej - w piątym. Młode przychodzą na świat na przełomie lutego i marca, na krach i polach lodowych. Mają 50 cm długości i ważą 4 kg. Matka robi w śniegu rodzaj jamy, kilkumetrowej długości, w której mała foczka leży bezpiecznie ukryta przed wszelkimi zagrożeniami, również polującymi na nie ludźmi. Młoda foka po urodzeniu pokryta jest białym, gęstym futrem. Podczas 3 - miesięcznego okresu ssania młoda foka przybiera barwę osobnika dorosłego. W tym czasie ma za zadanie nauczyć się samodzielnego życia, podglądając zachowanie matki.


 
Jest to gatunek arktyczny, występujący jako relikt w Bałtyku (głównie w Zatokach Botnickiej i Fińskiej). Na początku XX wieku nerp w Bałtyku było około 200 tys. osobników. Polowania w latach 1910-1940 oraz zanieczyszczenie środowiska spowodowały spadek liczebności tych zwierząt. Obecnie sytuacja zaczęła się poprawiać, a zasoby bałtyckich fok obrączkowanych szacuję się na około 10 tys., z czego nieco ponad 6 tys. zamieszkuje Zatokę Botnicką. Na południowych brzegach Bałtyku gatunek ten pojawia się bardzo rzadko. Obserwacje pojedynczych fok odnotowywano wzdłuż całego polskiego wybrzeża.

 

źródło: Stacja Morska Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego

http://www.hel.ug.edu.pl/

 

Archiwum aktualności

2018 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

2017 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2015 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2014 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2012 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2011 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2010 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2009 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2008 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2007 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2006 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2005 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2004 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2003 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2002 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12