Fundusz Naturalnej Energii EkoOdkrywcy5 Nie ma śmieci - są surowce! Sprzątanie świata - Polska 2017 Strona Miry

Ekologiczny Dzień Matki

- happening z okazji Dnia Matki

W Dzień wszystkich Mam, 26 maja, Fundacja Nasza Ziemia i Fundacja „Sprzątanie Świata -  Polska” obchodziły święto naszej najważniejszej Matki – Matki Ziemi. Podczas wtorkowego happeningu przedstawiciele Fundacji oraz gość specjalny – EWELINA FLINTA posadzili krzewy dzikiej róży przed Instytutem Głuchoniemych przy Placu Trzech Krzyży w Warszawie.

Dzika róża to rodzimy polski krzew, który posiadając znaczne walory dekoracyjne jednocześnie zapewnia schronienie i pokarm dla wielu gatunków ptaków śpiewających. Czerwonymi owocami róży żywią się zimą tacy mali lotnicy, jak sikory, gile czy kosy.

Z ekologicznego punktu widzenia jest bardzo istotne, aby w dużych miastach tworzyć zakrzaczenia, w których ptaki mogą się schronić i znaleźć pożywienie. Nasadzanie krzewów posiada również szereg innych zalet: rośliny te usuwają kurz z powietrza, pochłaniają dwutlenek węgla w zamian produkując życiodajny tlen, zatrzymują wodę i wilgoć. W ciągu 10 lat pojedynczy krzak dzikiej róży zasadzony przed Instytutem Głuchoniemych pochłonie ok. 1 kg dwutlenku węgla. Odpowiada to ilości tego gazu wytworzonej podczas przejechania 6-kilometrowego odcinka samochodem.

W Dniu wszystkich Mam oraz Matki Ziemi zachęcamy do sadzenia w ogródkach oraz podwórkach przy blokach i przy szkołach krzewów i drzew owocowych, takich jak dzika róża, jarzębina, głóg zwyczajny czy bez czarny. W ten sposób uczynimy naszą najbliższą okolicę bardziej przyjazną dla ptaków, a także innych drobnych zwierząt, które dzielą z nami życie w mieście.

Zróbmy Mamom najlepszy prezent w postaci pięknej zielonej rośliny!

Happening został zorganizowany w ramach Kampanii na rzecz Zrównoważonego Rozwoju „Ziemia w Twoich rękach”, której głównymi partnerami są Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz firma Vattenfall Poland. Patronat nad kampanią objął m.in. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej.

Dodatkowych informacji udzielają:
Sławek Brzózek, Wiceprezes Fundacji Nasza Ziemia