Fundusz Naturalnej Energii EkoOdkrywcy5 Nie ma śmieci - są surowce! Sprzątanie świata - Polska 2017 Strona Miry

Idzie zima, śniegu ni ma!

- czyli "lodowy" happening w centrum Warszawy

"Nie ma, nie ma wody na pustyni"... ani śniegu i lodu w Warszawie! Polskie zimy są coraz cieplejsze, sezon zimowy nadchodzi późno i szybko się kończy. Bałtyk od lat 40-tych XX wieku już nie zamarza. Niestety, to dopiero początkowe objawy zmian klimatu. W ciągu kolejnych 100 lat średnie roczne temperatury w Polsce mogą wzrosnąć nawet o 4-5°C i będą odpowiadać obecnym temperaturom we Włoszech, Grecji czy Hiszpanii. Styczeń może stać się cieplejszy średnio nawet o 5°C. Zimowe temperatury, przekraczające 0°C, będą skutkować zanikiem pokrywy śnieżnej. Dotychczas dominujące wiosenne powodzie roztopowe, w związku z brakiem śniegu, odejdą do przeszłości. Wydawałoby się, że to dobre wiadomości, ale te zmiany spowodują szereg groźnych konsekwencji m.in. brak wody oraz zaburzenia cyklów biologicznych roślin i zwierząt.

Aby zwrócić uwagę opinii publicznej i mediów na nasilające się na terenie naszego kraju negatywne zjawiska klimatyczne, Fundacja Nasza Ziemia przeprowadziła, wspólnie z firmą „Grycan - Lody od Pokoleń”, happening w centrum Warszawy. Warszawiacy przebywający w środę w okolicy Ronda de Gaulle'a mieli okazję spróbować pysznych lodów od „Grycana” – jak na razie jedynych lodów tej zimy....

Mamy nadzieję, że faktycznie obserwowane, również w Warszawie, zmiany klimatu, przekonają mieszkańców stolicy do podjęcia codziennych działań dla dobra klimatu. Bo każdy z nas może we własnym zakresie chronić środowisko i klimat, jedyne co potrzeba, to chęć zmiany nawyków na bardziej ekologiczne. Dlatego też, pracownicy Fundacji Nasza Ziemia rozdawali warszawiakom ulotki i zakładki do książek podpowiadające, jak skutecznie oszczędzać energię elektryczną i cieplną oraz zachęcali do ograniczenia korzystania z samochodów osobowych na rzecz komunikacji miejskiej i rowerowej oraz do racjonalnej i zrównoważonej konsumpcji.

Na zakończenie happeningu Fundacja Nasza Ziemia zaprosiła mieszkańców stolicy do wzięcia udziału we wspólnym zdjęciu na tle warszawskiej palmy na rondzie de Gaulle'a. (Jeśli nie powstrzymamy zmian klimatycznych możliwe, że wyrosną nam tu prawdziwe palmy). Pragniemy, aby wspólna fotografia stała się ekologicznym manifestem woli mieszkaćow Warszawy oraz wezwaniem do delegatów zebranych na międzynarodowym szczycie klimatycznym ONZ w Kopenhadze. Liczymy, że reprezentanci 192 państw, organizacji pozarządowych, biznesu i świata nauki, debatujący nad ramami nowego globalnego porozumienia politycznego w sprawie klimatu, podejmą odważne i wiążące decyzje, zmierzające do obniżenia światowych emisji dwutlenku węgla i powstrzymania zmian klimatu. W szczególności liczymy na:

Serdecznie dziękujemy firmie „Grycan – Lody od Pokoleń” za wsparcie happeningu wspaniałymi lodami. Więcej o firmie Grycan.

Za przybycie na happening dziękujemy dziennikarzom stołecznych mediów: Rzeczpospolitej, PR II, Radiazet, Antyradia oraz Radia dla Ciebie.

Happening został zorganizowany w ramach Kampanii na rzecz Zrównoważonego Rozwoju 2009/2010 „Pomagajmy Ziemi - codziennie”, której głównymi partnerami są Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz firma Vattenfall Poland. Patronat nad kampanią objął m.in. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej.