Nie ma śmieci - są surowce! Sprzątanie świata - Polska 2017 Kluby Naszej Ziemi Strona Miry

O świętach w zgodzie z naturą

...na konferencji prasowej Fundacji Nasza Ziemia

O tym, że Święta w zgodzie z naturą są możliwe i mogą być tak samo przyjemne, Fundacja Nasza Ziemia przekonywała podczas przedświątecznej konferencji prasowej.

Spotkanie z dziennikarzami poprowadził Sławek Brzózek, Wiceprezes Fundacji Nasza Ziemia, który przedstawił kilka pomysłów, jak przygotować Święta, aby nie zatracić świątecznej atmosfery i chronić środowisko. Wśród ekologicznych propozycji znalazło się własnoręczne wykonywanie prezentów, skromne ich opakowywanie albo po prostu obdarowywanie bliskich i przyjaciół wspólnie spędzonym czasem. Fundacja Nasza Ziemia zwróciła się również z apelem o niemarnowanie jedzenia, które podczas Świąt jest szczególnie smutne oraz o humanitarne traktowanie świątecznego karpia. Uczestnicy konferencji mogli się także dowiedzieć, jakie ekologiczne argumenty przemawiają za kupnem prawdziwej, a nie sztucznej choinki. Jak łatwo w ekologiczny sposób udekorować bożonarodzeniowe drzewko, zademonstrował prowadzący konferencję własnoręcznie wykonując prostą papierową ozdobę choinkową.

Pamiętajmy, że racjonalne nawyki świąteczne przyczyniają się nie tylko do zmniejszenia ilości powstających odpadów, ale także do obniżenia emisji dwutlenku węgla, którego wysoki poziom w atmosferze stanowi przyczynę postępujących zmian klimatu.