facebook Kluby Naszej Ziemi Strona Miry

O witach w zgodzie z natur

...na konferencji prasowej Fundacji Nasza Ziemia

O tym, e wita w zgodzie z natur s moliwe i mog by tak samo przyjemne, Fundacja Nasza Ziemia przekonywaa podczas przedwitecznej konferencji prasowej.

Spotkanie z dziennikarzami poprowadzi Sawek Brzzek, Wiceprezes Fundacji Nasza Ziemia, ktry przedstawi kilka pomysw, jak przygotowa wita, aby nie zatraci witecznej atmosfery i chroni rodowisko. Wrd ekologicznych propozycji znalazo si wasnorczne wykonywanie prezentw, skromne ich opakowywanie albo po prostu obdarowywanie bliskich i przyjaci wsplnie spdzonym czasem. Fundacja Nasza Ziemia zwrcia si rwnie z apelem o niemarnowanie jedzenia, ktre podczas wit jest szczeglnie smutne oraz o humanitarne traktowanie witecznego karpia. Uczestnicy konferencji mogli si take dowiedzie, jakie ekologiczne argumenty przemawiaj za kupnem prawdziwej, a nie sztucznej choinki. Jak atwo w ekologiczny sposb udekorowa boonarodzeniowe drzewko, zademonstrowa prowadzcy konferencj wasnorcznie wykonujc prost papierow ozdob choinkow.

Pamitajmy, e racjonalne nawyki witeczne przyczyniaj si nie tylko do zmniejszenia iloci powstajcych odpadw, ale take do obnienia emisji dwutlenku wgla, ktrego wysoki poziom w atmosferze stanowi przyczyn postpujcych zmian klimatu.

Zaczniki