EkoOdkrywcy5 Nie ma śmieci - są surowce! Sprzątanie świata - Polska 2017 Kluby Naszej Ziemi Strona Miry

"Pomagajmy Ziemi - codziennie.

Start edycji 2009/2010 Kampanii na rzecz Zrównoważonego Rozwoju". Konferencja prasowa 8 września 2009r.

8 września, w siedzibie Fundacji Nasza Ziemia, odbyła się konferencja prasowa rozpoczynająca nową edycję Kampanii na rzecz Zrównoważonego Rozwoju. W tym roku hasło przewodnie brzmi „Pomagajmy Ziemi – codziennie”. Gościem specjalnym spotkania była Ewelina Flinta, znana ze swojego zaangażowania w ochronę środowiska i ekologicznego trybu życia.

Najpierw Mira Meysztowicz, Prezes Fundacji, przywitała przybyłych dziennikarzy i wprowadziła w temat Kampanii. Następnie Sławek Brzózek z Fundacji Nasza Ziemia przybliżył szczegóły akcji, które będą odbywać się przez kolejny rok, wspomniał o materiałach, które przygotowujemy, konkursach grantowych i innych działaniach z tym związanych. Później Panie Dorota Strosznajder z firmy Henkel Polska oraz Anna Szałkowska z Fundacji PlasticsEurope Polska przedstawiły bardziej konkretnie zasady konkursów grantowych oraz zachęciły do ich promocji, tak aby jak najwięcej osób chciało wziąć w nich udział i organizować akcje wspierające zrównoważony rozwój. Potem Mira oraz Ewelina Flinta dokonały uroczystego odsłonięcia nowego plakatu Kampanii. Ma on bardzo prostą forme graficzną i zachęca do przestrzegania pięciu podstawowych zasad – oszczędzania energii i wody, korzystania z transportu publicznego, używania toreb wielokrotnego użytku oraz segregacji śmieci. Na koniec Ewelina Flinta opowiedziała, co ona robi, aby pomóc Ziemi i realizować zadania z plakatu.