Fundusz Naturalnej Energii EkoOdkrywcy5 Nie ma śmieci - są surowce! Sprzątanie świata - Polska 2017 Strona Miry

Konferencja prasowa

Konferencja prasowa 15.09.2010 - Sprzątanie Świata 2010

W najbliższy weekend, 17-19 września, po raz 17-ty już odbędzie się finał ogólnopolskiej akcji „Sprzątanie Świata Polska” organizowanej corocznie przez Fundację Nasza Ziemia. W związku z tym w siedzibie Fundacji przy ul. Hożej 3 m.5 w Warszawie odbyła się dzisiaj, 15 września, konferencja prasowa, na której przedstawiono m. in. plany, cele i program akcji.

W konferencji wzięli udział:

Zgromadzonych dziennikarzy powitali Mira Stanisławska-Meysztowicz oraz Sławomir Brzózek. Po krótkim słowie wstępu oraz przedstawieniu gości, Sławomir Brzózek przekazał głos Mirze, która przedstawiła historię kampanii Sprzątanie Świata w Polsce, jej korzenie, cele, osiągnięcia.

Następnie została przedstawiona mediom Ambasador Fundacji Nasza Ziemia – aktorka Sylwia Gliwa, która opowiedziała co skłoniło ją do objęcia tej funkcji oraz jak postrzega kwestie związane z ochroną środowiska i ekologią. Opierała się przy tym na przykładach z własnego, codziennego życia - jak w prosty sposób dbać można o środowisko.

Następnie gospodarze wrócili raz jeszcze do Sprzątania Świata w Polsce referując na temat nadchodzących planów a także wydarzeń, które już miały miejsce w ramach akcji. Dziennikarze wysłuchali relacji m. in. na temat tegorocznej edycji Sprzątania Świata z Ambasadorami, która odbyła się w Kampinoskim Parku Narodowym w ubiegły weekend - 11 września, czy Międzynarodowego Sprzątania Bałtyku, które miało miejsce w czwartek – 9 września w Gdańsku. Zgromadzeni uczestnicy konferencji poznali także plany nadchodzących wydarzeń – Sprzątania z Partnerami Fundacji Nasza Ziemia (wolontariusze z firm Żywiec Zdrój S. A. i z MyEcolife, czy tegorocznego finału akcji, którym będzie piknik ekologiczny realizowany w partnerstwie ze Stowarzyszeniem "Niepełnosprawni dla Środowiska EKON", a który odbędzie się w sobotę 18 września w Parku im. Romana Kozłowskiego (Kopa Cwila – Ursynów, Warszawa).

Michał Babicz opowiedział zebranym o tym jak Stolica przygotowała się na Sprzątanie Świata oraz na temat niedzielnej imprezy 19 września - „rowerowego” sprzątania lasu Młocińskiego – we współpracy z Biurem Ochrony Środowiska Urzędu m.st. Warszawy.

Beata Konecka mówiła dlaczego i jak Schenker Sp. z .o.o. wspiera i angażuje się w „Sprzątanie świata”, podkreślając fakt, iż Schenker jest firmą zrównoważoną, wysoko stawiającą względy środowiskowe.

Za przybycie i zrelacjonowanie konferencji serdecznie dziękujemy dziennikarzom z: Informacyjnej Agencji Radiowej, Polskiej Agencji Prasowej, Radia Plus, Radia Dla Ciebie, TVN Warszawa, Gazety Stołecznej.