EkoOdkrywcy5 Nie ma śmieci - są surowce! Sprzątanie świata - Polska 2017 Kluby Naszej Ziemi Strona Miry

Co ma wspólnego ochrona różnorodności biologicznej z sortowaniem śmieci?

- konferencja prasowa 8 września 2010

W dniu dzisiejszym w biurze Fundacji Nasza Ziemia odbyła się konferencja prasowa inaugurująca kolejną akcję Sprzątania Świata w Polsce. Hasło tegorocznej edycji brzmi :”Chrońmy bioróżnorodność, Segregujmy odpady”.

Co ma wspólnego ochrona różnorodności biologicznej z sortowaniem śmieci? Pani Mira Stanisławska – Meysztowicz, Prezes Fundacji Nasza Ziemia w swoim wystąpieniu wytłumaczyła dziennikarzom szczegółowo sieć zależności prowadzącą od momentu segregowania odpadów w naszych domach do ochrony poszczególnych gatunków żyjących na naszej planecie. Z kolei przykłady tego, jak na co dzień      w prosty sposób dbać o środowisko ukazali Goście Specjalni konferencji: Ewelina Flinta – wokalistka pop-rockowa od lat wspierająca Fundację w akcjach na rzecz ochrony środowiska i Andrzej Pągowski – światowej sławy artysta-grafik, autor około tysiąca plakatów, w tym autor plakatu promującego tegoroczne Sprzątanie Świata i Międzynarodowe Sprzątanie Bałtyku.

Dziennikarze dowiedzieli się również skąd zdobyć środki na ochronę środowiska, jak zaoszczędzić kilkaset milionów euro i zachować czyste i zdrowe środowisko, oraz jak będzie przebiegać akcja „Sprzątanie świata – Polska 2010”

W konferencji brali udział przedstawiciele następujących mediów: Radio dla Ciebie, Program 1 PR, Radio eska, Polskie Radio, RMF MAXXX i PAP.