Fundusz Naturalnej Energii EkoOdkrywcy5 Nie ma śmieci - są surowce! Sprzątanie świata - Polska 2017 Strona Miry

Happening Świąteczna Pracownia Fundacji Nasza Ziemia

- Święta też mogą być przyjazne dla środowiska

W sobotę, 4 grudnia 2010 roku, w godz. 13:00 – 17:00 odbył się ekologiczny happening promujący m.in. zrównoważoną i racjonalną konsumpcję podczas świątecznych zakupów. Wydarzenie miało miejsce w Centrum Handlowym Złote Tarasy, w Warszawie przy ul. Złotej 59. Patronat radiowy nad wydarzeniem objęło Radio Plus.

Święta to okres, w którym zasiadamy do uroczystej kolacji zaczynając od składania sobie życzeń. W tę niezwykłą noc, pełną ciepła rodzinnego i prezentów ludzie świętują wraz z najbliższymi, obdarowują się prezentami, cudownie się bawią…

Ale jest to też czas wzmożonej konsumpcji. Kupujemy więcej, wydajemy więcej, zużywamy więcej: produktów spożywczych, opakowań… Dodatkowe odpady generowane przez społeczeństwo i przemysł w okresie świątecznym liczy się w setkach tysięcy ton. Ale nie musi tak być! Racjonalne i zrównoważone podejście do Świąt w sposób ekologiczny, odpowiednie przygotowanie i planowanie może znacznie zmniejszyć nasz wpływ na środowisko naturalne.

Wychodząc naprzeciw potrzebie uświadomienia Polaków, jak w prosty sposób ograniczyć negatywne skutki naszych działań na środowisko, Fundacja Nasza Ziemia przygotowała ekologiczny happening, którego tematami przewodnimi były:

Happening w prosty sposób pokazuje, że pozytywna zmiana jest możliwa – i że zależy przede wszystkim od świadomości i działań właśnie nas, tzw. „zwykłych ludzi” - czyli konsumentów, którzy swoimi zwyczajami codziennymi i wyborami na zakupach kształtują stan środowiska. A jak postępować na co dzień, aby chronić środowisko? Przede wszystkim racjonalnie – można zacząć od przemyślanych zakupów i powtórnego wykorzystania odpadów np. przy pakowaniu prezentów.” – mówi Mira Stanisławska-Meysztowicz, prezes Fundacji Nasza Ziemia.

Program Happeningu:

1. Manufaktura ozdób choinkowych i prezentów świątecznych (m.in. aniołki, choinki, łańcuchy, bałwanki, girlandy, skarpety świąteczne itp.) w sposób przyjazny środowisku – przy użyciu odpadów i zużytych produktów codziennego użytku (śnieżynki z płyt CD, zawieszki w różnych kształtach, zakładki do książki z aniołkiem).

2. Odwiedzający mogli także zapakować z naszą pomocą przyniesione ze sobą prezenty, w przyjazne środowisku materiały – ekologiczne opakowania (odpady, papier z recyklingu, stare gazety itp.) i w ciekawy sposób udekorować różnego rodzaju ozdobami (szablony świąteczne, pieczątki, własnoręcznie stworzone ozdoby).

3. Na stoisku była możliwość wysyłania elektronicznych kartek świątecznych, które nie tylko są tańsze, i dotrą do adresatów szybciej, ale przede wszystkim są przyjazne środowisku!

4. Na stoisku była także oczywiście wystawa stworzonych przez pracowników Fundacji Nasza Ziemia prezentów, dekoracji oraz opakowań na prezenty, wykonanych z materiałów ekologicznych.

5. Dodatkową atrakcją były kolorowanki rozdawane dzieciom, przedstawiające polskie gatunki ptaków z informacją o tym jak dokarmiać ptaki zimą. Ponadto odwiedzający stoisko otrzymali instrukcje stworzenia świątecznego origami, jako miłego dodatku do prezentów.

6. Na stoisku każdy odwiedzający mógł przy pomocy pracowników Fundacji Nasza Ziemia policzyć swój Ślad Węglowy – tzw. EkoStopę (Ecological Footprint - analiza zapotrzebowania człowieka na zasoby naturalne biosfery), dodatkowo przy tej okazji każdy mógł wycięcia swojego odcisku stopy i napisania na niej swoich "życzeń dla Ziemi" i/lub swoich noworocznych postanowień względem Ziemi.

Święta w zgodzie z Naturą – jak spędzić je ekologicznie?

Pamiętajmy, że racjonalne nawyki świąteczne przyczyniają się nie tylko do zmniejszenia ilości powstających odpadów, ale także do obniżenia emisji dwutlenku węgla, którego wysoki poziom w atmosferze stanowi przyczynę postępujących zmian klimatu.  Poniżej przedstawiamy więc kilka prostych porad, które pomogą nam spędzić nadchodzące Święta w sposób przyjazny środowisku.

Zaplanuj swoje zakupy!

Zachęcamy do podejmowania racjonalnych decyzji, gdy przyjdzie do kupowania prezentów czy produktów do przygotowania świątecznej kolacji. Przygotowując się do świętowania kupujemy najczęściej bardzo dużo rzeczy - często spontanicznie kupujemy też rzeczy niepotrzebne.

Zatem:

Zamiast tradycyjnej kartki świątecznej skorzystaj z naszego serwisu internetowego www.naszaziemia.pl, i wyślij elektroniczną kartkę świąteczną. W ten sposób oszczędzisz zarówno czas, jak i surowce naturalne potrzebne do wyprodukowania i transportowania konwencjonalnych kartek (a także trochę pieniędzy).

Zamiast kupować zwyczajne ozdoby choinkowe, zrób je samodzielnie! Można do tego celu wykorzystać przyjazne środowisku materiały, zamiast najczęściej używanych tworzyw sztucznych. Jest to też świetna okazja by spędzić kilka chwil z rodziną podczas wspólnej produkcji świątecznych ozdób, dając im tym samym dodatkowy prezent – swój czas. Nie bądźmy ze sobą w Święta bo „musimy” - bądźmy, bo chcemy i dajmy to sobie nawzajem odczuć.

Pamiętajmy, że ładnie opakowany prezent cieszy oko tylko przez chwilę. Wraz z otwarciem prezentu opakowanie staje się niepotrzebne, staje się odpadem. Dlatego zastanówmy się, czy nie warto w ogóle zrezygnować z opakowania albo użyć go jak najmniej. Można do tego celu wykorzystać gazetę, kolorowe kartki z magazynu, czy też opakowania zachowane z poprzednich lat. Opakowania wykonane przez nas np. z odpadów nie muszą być brzydkie! Można je w prosty sposób przyozdobić, tworząc oryginalne, małe dzieła sztuki.

Choinka – nie sztuczna lecz prawdziwa! Sztuczna pozostaje z nami przez kilka lat (lecz i tak krócej niż się spodziewamy ze względu na specyficzne wykonanie), nie trzeba sprzątać po niej igieł ani jej podlewać, nie zajmuje też dużo miejsca w piwnicy. Za to wyrzucona, rozkłada się setki lat. Proces recyklingu jest właściwe niemożliwy ze względu na trudność w oddzieleniu jej metalowego szkieletu od wielu metrów zielonego plastiku. Ponadto również jej produkcja nie sprzyja środowisku.

Na choinkę zamiast najczęściej używanych zwykłych lampek, kup diodowe lampki typu LED. Technologia diodowa ma szereg zalet: przede wszystkim lampki takie zużywają znacznie mniej energii (nawet do ok. 90%) niż tradycyjne, a także są znacznie trwalsze.

Życzymy naturalnie pogodnych Świąt Bożego Narodzenia!
Fundacja Nasza Ziemia

Więcej informacji:
Sławomir Brzózek, wiceprezes  Fundacji Nasza Ziemia, 501 535 032, slawek@naszaziemia.pl
Justyna Niewolewska, kierownik projektu, 502 357 321, Justyna.niewolewska@naszaziemia.pl