Nie ma śmieci - są surowce! Sprzątanie świata - Polska 2017 Kluby Naszej Ziemi Strona Miry

Informacja prasowa

Kocham, lubię, szanuję…nie śmiecę”

Sprzątanie świata - Polska
14-16 września 2012

Kocham, lubię, szanuję…nie śmiecę” - pod takim hasłem rusza akcja „Sprzątanie świata – Polska”, koordynowana i organizowana przez Fundację Nasza Ziemia i Fundację „Sprzątanie Świata – Polska”. Akcja startuje już w najbliższy piątek, 14 września, festynem ekologicznym organizowanym wspólnie z Urzędem Miasta Krakowa, a oficjalnie zakończy się 21 września w Nadleśnictwie Bielsko na terenie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Katowicach. Za to jeszcze 23 września w Warszawie – podziękowanie dla uczestników - grą miejską „Drzewdroidy”.

W weekend „Sprzątania świata” na terenie całego kraju odbędą się inwentaryzacje dzikich wysypisk, działania informacyjne i edukacyjne oraz zbiórki elektroodpadów, w tym telefonów komórkowych, z których dochód zostanie przekazany na modernizacje sprzętu AGD w placówkach służących dzieciom i zwiększaniu ich efektywności energetycznej (w ramach programu Zielona Stopa Filantropa).

Od dziewiętnastu lat, w każdy trzeci weekend września wraz ze wszystkimi, którym zależy na ochronie środowiska Fundacja Nasza Ziemia „sprząta świat”. Ale akcja to jednak przede wszystkim nie sprzątanie, a uczenie nie śmiecenia i zapobiegania powstawaniu nowych odpadów. To także powszechna nauka radzenia sobie z powstałymi odpadami i lekcja wychowania obywatelskiego. Przez prawie dwadzieścia lat, akcji towarzyszyła cała gama innych działań: zakładanie ogrodów, sadzenie drzew, krzewów i kwiatów, festyny ekologiczne, działania edukacyjne, koncerty, rajdy i wycieczki. „Sprzątanie świata” angażuje i integruje społeczności lokalne w całej Polsce.

Więcej informacji w załączniku poniżej.

Bieżący serwis z działań w ramach „Sprzątania świata – Polska 2012”:

www.sprzatanieswiata-polska.pl

www.naszaziemia.pl

facebook.com/naszaziemia

Więcej informacji:

Sławek Brzózek

wiceprezes Zarządu Fundacji Nasza Ziemia

501 535 032, slawek@naszaziemia.pl

Kampania objęta honorowym patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Bronisława Komorowskiego

Akcja "Sprzątanie świata - Polska 2012" jest częścią Kampanii na rzec Rozwoju Zrównoważonego i jest dofinanowana prez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

western style=