facebook Kluby Naszej Ziemi Strona Miry

Już w ten weekend Akcja Sprzątanie świata - Polska 2016

W tym roku po raz dwudziesty trzeci wolontariusze we wszystkich zakątkach Polski pomagają Ziemi w ramach akcji Sprzątanie świata – Polska. Tegoroczna akcja przebiega pd hasłem „Podaj dalej... - drugie życie odpadów” i skoncentrowana jest na unikaniu tworzenia śmieci, powtórnym wykorzystywaniu rzeczy aby jak najpóźniej stały się odpadami oraz na właściwym postępowaniu z odpadami. Nie zabraknie oczywiście lokalnych sprzątań, ale równie ważne są działania edukacyjne. W tym roku szczególnie promujemy wyprzedaże garażowe i zbiórkę telefonów komórkowych. Dzięki wyprzedażom i wymianom rzeczy dajemy im drugie a nieraz i trzecie życie, a dzięki zbiórce telefonów zbierzemy środki na wymianę sprzętu AGD na energooszczędny w placówkach służących dzieciom i osobom starszym.

Już dzieje się kilkadziesiąt akcji w całej Polsce, a w ten weekend będzie wielka kulminacja!

Szczególnie polecamy Ogólnopolski Finał Akcji Sprzątanie świata – Polska: sobota, 17.09.2016, godz. 11-15, u podnóża skarpy pod Królikarnią w Parku Arkadia w Warszawa (zbieg ul. Idzikowskiego i Piaseczyńskiej). W programie m.in. sprzątanie skarpy, zbiórka odpadów z wymianą na roślinki, pokazy upcyklingu, Wielka Wyprzedaż Garażowa, stoiska edukacyjne, strefa zabaw dla dzieci. O 13:30 – pierwsze podsumowanie akcji, część oficjalna i spotkanie z dziennikarzami. Gościem finału będzie m.in. Ambasador Australii Paul Wojciechowski.

Więcej szczegółów z dostępem do bieżących informacji – w załączonym materiale.

Zachęcamy także do kontaktu bezpośredniego, a Państwa Dziennikarzy z Warszawy zapraszamy do udziału w Finale!

Kontakt:

Sławomir Brzózek

prezes Zarządu Fundacji Nasza Ziemia, 501 535 032, slawek@naszaziemia.pl

Ewa Wójcik

koordynator akcji Sprzątanie świata – Polska 2016, 534 610 534, ewa.wojcik@naszaziemia.pl

www.naszaziemia.pl | www.sprzatanieswiata-polska.pl

naszaziemia naszaziemia FundacjaNaszaZiemia