Nie ma śmieci - są surowce! Sprzątanie świata - Polska 2017 Kluby Naszej Ziemi Strona Miry

Zbliża się wielkie święto wolontariuszy-przyjaciół Ziemi!
Już w trzeci weekend września – 16-17-18.09.2016 – Akcja Sprzątanie świata – Polska 2016!

Po raz 23. obędzie się akcja Sprzątanie świata – Polska, w tym roku pod hasłem „Podaj dalej... Drugie życie odpadów”. Przesłaniem akcji jest poszanowanie zasobów, unikanie tworzenia odpadów i szacunek do wytworzonych przedmiotów, a także uświadamianie Polakom ich codziennego wpływu na środowisko.

Sprzątanie świata – Polska to najpowszechniejsza w naszym kraju wolontariacka akcja na rzecz poszanowania środowiska. Jest ona częścią światowego ruchu, który od ponad 25 lat pod egidą UNEP (Program Środowiskowy ONZ) w trzeci weekend września jednoczy dziesiątki milionów ludzi na całym świecie w działaniach dla ochrony Ziemi. Akcja Sprzątanie świata – Polska nagrodzona jest m.in. Europejską Nagrodą Fundacji Forda, wyróżnieniem Pro Publico Bono i wyróżnieniem Europejskiego Roku Wolontariatu.

W tym roku w Polsce skupiamy się na zawracaniu przedmiotów i odpadów z drogi na wysypiska. Dlatego promujemy, proponujemy i inicjujemy działania, dzięki którym rzeczy można „podać dalej”, aby nie stały się odpadami po jednorazowym użyciu.

Więcej - w załączniku.

Zachęcamy do promowania i relacjonowania Akcji! Służymy także Państwu naszym kontaktem :)

Serdecznie pozdrawiamy!

Sławek Brzózek, prezes Zarządu Fundacji Nasza Ziemia, 501 535 032, slawek@naszaziemia.pl