Nie ma śmieci - są surowce! Sprzątanie świata - Polska 2017 Kluby Naszej Ziemi Strona Miry

Informacja prasowa, 21 września 2016 r.

Sprzątali, uczyli nie śmiecić, dawali drugie życie rzeczom i odpadom!

Pierwsze podsumowanie Akcji Sprzątanie świata – Polska 2016

W ostatni weekend, 16-17-18 września odbyła się 23. Akcja Sprzątanie świata – Polska. Według pierwszych informacji w tysiącach miejscowości w całej Polsce setki tysięcy wolontariuszy sprzątało tereny publiczne, edukowali i przekonywali, aby nie śmiecić. Często robili to w sposób niezwykle oryginalny, jak np. w Tarnowie sprzątając z psami. Nie zabrakło też działań charytatywnych, jak przykładowo w Grudziądzu, gdzie pieniądze ze zbiórek odpadów wesprą fundusz na zakup wózka dla jednej z uczennic. Uroczysty Ogólnopolski Finał Akcji, z udziałem m.in. Ambasadora Australii, odbył się w sobotę 17 września na Warszawskim Mokotowie.

Serdecznie dziękujemy wszystkim wolontariuszom, lokalnym organizatorom, urzędom, partnerom, darczyńcom, sponsorom i dziennikarzom – to Wasze zaangażowanie, wsparcie i działania tworzą Akcję Sprzątanie świata – Polska! To dzięki Wam i Waszym działaniom i codziennym postawom rok po roku polskie społeczeństwo staje się bardziej świadome potrzeby poszanowania środowiska – i dla poszanowania Ziemi działa! Dziękujemy!

Mira Stanisławska-Meysztowicz, Inicjatorka Akcji Sprzątanie świata – Polska

Sławek Brzózek, Prezes Zarządu Fundacji Nasza Ziemia

W załączeniu przedstawiamy pierwsze informacje o przebiegu Akcji. Pełny raport z przebiegu tegorocznej Akcji opublikujemy w listopadzie, a do 17 października czekamy na sprawozdania od uczestników.