Oszczędzajmy wodę / Nie marnujmy wody
Mimo powszechnoÅ›ci wody we wszechÅ›wiecie i dużej jej iloÅ›ci na Ziemi, ze wzglÄ™du na jej zwiÄ…zanie czy zanieczyszczenie mamy dostÄ™p do zaledwie 1% jej zasobów. Polska ma maÅ‚e zasoby wodne – jeÅ›li chodzi o EuropÄ™ to jesteÅ›my na koÅ„cu rankingu zasobnoÅ›ci w wodÄ™, a przeciÄ™tny Polak ma statystycznie tyle dostÄ™pnej wody sÅ‚odkiej, co statystyczny Egipcjanin.
Â
Przypomnijmy: w Polsce woda wykorzystywana jest głównie przez przemysł (ok.67%), gospodarkę komunalną (ok.21%) oraz rolnictwo i leśnictwo (ok.12%).
Ile wody potrzeba:
-
przy produkcji jednego samochodu zużywa się 379 000 litrów wody
-
do wyprodukowania bochenka chleba trzeba zużyć 462 litry wody
-
aby ''wyhodować'' szklankę soku pomarańczowego, potrzeba 50 szklanek wody (50 litrów wody na 1 litr soku).
-
do wyprodukowania 1 kg wołowiny potrzeba 14.500 litrów wody
-
1 kg wieprzowiny – 5.990 l
-
1 kg miÄ™sa drobiowego – 4.330 l wody
-
wyprodukowanie 1 kg papieru wymaga ok. 250 litrów wody.
-
do wyprodukowania 1 litra piwa potrzeba od 3,5 do 8 litrów wody.
-
wyprodukowanie 1 kg stali wymaga ok. 300 l wody.
-
wyprodukowanie 1 kg nawozów azotowych - 600 l wody.
-
rafinacja 1 tony ropy naftowej - 15 000 l wody
-
1 litr biopaliwa sojowego – 11.400 l.
-
do wyprodukowania 1 kg ziaren pszenicy potrzeba 1000 litrów wody, a ryżu - prawie 3 razy więcej.
-
T-shirt baweÅ‚niany – 2.500 l
-
dżinsy – 8.000 l
-
1 filiżanka herbaty – 30 l
-
1 kg cukru – 80 l
-
1 filiżanka kawy – 140 l
-
Å›redniej wielkoÅ›ci jabÅ‚ko – 125 l
-
duży pomidor – 50 l
-
kg kechtup'u – 730 l
-
kg przecieru pomidorowego – 710 l
-
kg saÅ‚aty – 240 l
-
kg kapusty – 280 l
-
kg ziemniaków – 290 l (1 kg chipsów ziemniaczanych – 1.040 l)
-
1 jajko – 200 l
Dla porównania - do przeżycia człowiek średnio potrzebuje ok. 42.000 l wody przez całe życie. Tyle absorbuje produkcja dwu kilo wołowiny i 20 bochenków chleba... Oczywiście jeść musimy. Ale na pewno nie możemy marnować jedzenia i innych rzeczy, bo sami siebie w ten sposób ograniczamy ilość dostępnej wody.
Jaka jest różnica w zużyciu wody (najpopularniejsze zachowania)
- mycie naczyÅ„ rÄ™czne z puszczonÄ… wodÄ… z kranu – nawet 6 x wiÄ™cej niż używajÄ…c miski lub korkujÄ…c zlew albo myjÄ…c w zmywarce
- kÄ…piel w wannie – nawet 5 razy wiÄ™cej niż pod prysznicem
- mycie zÄ™bów z puszczonÄ… wodÄ… z kranu – nawet 40 razy wiÄ™cej niż używajÄ…c kubka do pÅ‚ukania zÄ™bów
- golenie z puszczonÄ… wodÄ… z kranu – nawet 60 razy wiÄ™cej niż używajÄ…c miseczki do spÅ‚ukiwania twarzy maszynki
Â
Jak zatem dbać o wodę?
-
nie marnować jedzenia, do produkcji którego zużywamy potężne ilości wody
-
unikać przedmiotów jednorazowego użytku
-
premiować i promować technologie i produkty wodooszczędne
-
dążyć do dÅ‚uższego „życia” rzeczy
-
unikać „wodolejstwa”: zakrÄ™cać krany podczas mycia zÄ™bów, golenia, nie myć naczyÅ„ pod bieżącÄ… wodÄ… ale w misce (a tylko spÅ‚ukiwać pod kranem),
-
uszczelniać krany i spÅ‚uczki (czyÅ›cić lub wymieniać uszczelki) – przez nieszczelnÄ… uszczelkÄ… może nam uciec nawet 2.500 l wody rocznie!
-
preferować prysznic zamiast wanny pełnej wody
-
łapać deszczówkę i używać jej np. do podlewania ogrodu czy mycia chodników
-
nie podlewać roślin w południe
-
wybierać rozwiązania techniczne zmniejszające zużycie wody w domu (np. perlatory na kranach) i wykorzystujące wodę szarą
-
reagować, gdy woda leje siÄ™ w przestrzeni publicznej lub w budynkach instytucji publicznych – zakrÄ™cać krany, powiadamiać urzÄ…d gminy czy sÅ‚użby komunalne (np. wodociÄ…gowe), powiadamiać gospodarzy obiektu w którym np. sÄ… nieszczelne spÅ‚uczki lub krany w toaletach.